Мачевање у ширем смислу означава борилачку вештину у којој се два противника боре хладним оружјем (мачем, сабљом, флоретом) које држе у руци те њиме покушавају убости или сасећи противника. У ужем смислу, овај назив се користи као назив спорта у којем се два такмичара боре прописаним оружјем заштићени одговарајућом заштитном опремом.

мачевање сабља

Мачевање је као спорт укључен у програм модерних Олимпијских игара већ на првим Играма у Атини 1896. Ипак, због бројних разлика у постојећим правилима у првим годинама тог спорта било је доста неспоразума. Они су коначно разрешени 1913. године оснивањем Међунаордне мачевалачке Федерације или краће ФИЕ (од француског назива Fédération Internationale d’Escrime). Та година се сматра и почетком развоја модерне ере мачевалачког спорта.

Мачевање историја

Модерно спортско мачевање као основу има европско мачевање. За разлику од разних облика мачевалачких вештина Далеког истока, међу којима се истиче јапанско – Кендо, распрострањено је на свих пет континената. У чланству ФИЕ налази се 151 Националнa Федерацијa и у оквиру ње одржавају се светска, европска и национална првенства, као и многи међународни и национални турнири широм света.

Можете прочитати више о свему овоме овде.

Мачевање на нашим просторима

Питање почетка и развоја мачевалачке вештине увек је занимало истраживаче.
Тражити и са сигурношћу утврдити први почетак мачевања и систематски приказати његов технички развитак, значило би кренути путем претпоставки. Јер руковање и бо­рење хладним оружјем је саставни део човековог развоја од првих почетака до да­нашњих дана.

Историја мачевања у свету је велика и овога пута бавићемо се само малом исто­ријом мачевања на нашим просторима. Жеља нам је да љубитељима овог племенитог спорта дамо основне податке о томе како се ова вештина а касније и спорт развијао код нас. Комплетан текст о томе како је зачето и како је текао развој мачевања на нашим просторима прочитајте у тексту преузетом из књиге аутора Душана Вукића који можете наћи овде.

мачевање
Слика Паје Јовановића – Мачевање
Call Now Button
Loading...
Close
%d bloggers like this: